Living Room: North Ranch

One of the coolest things about our North Ranch Project is how the whole floor plan wraps around the amazing staircase and entry while still creating individual, cozy spaces. To really get an understanding of the space, make sure to check out the full video tour of LBD’s North Ranch Project here. The whole home was recently updated before my clients moved in, so we only had to do some minor cosmetic enhancements to the space before completely furnishing it. It was such a fun blank slate to work from!

Upon entering the home, the living room is one of the first spaces you see, so we wanted to make sure we were made a striking first impression with it. Our clients (and dear friends) have amazing taste, but she leans more traditional and he is all about the bold and unexpected. It was our job to really bring the their aesthetics together for one bold but cohesive design for their primary entertaining space. The clients’ eldest son plays the piano so we began with that as the focal point in the room. I love that it anchored the space, balanced the built-ins and creates an area for the family can gather to listen to music, entertain guests or just relax as a family.

I wanted to craft a space that felt balanced and unique without feeling like a traditional music room. My favorite part of this space (and possible the entire house!) is the bookcase flanking the side of the fireplace. We pushed our client during the design proposal to go bold and I love how inky black paneling turned out. To elevate the design even further, we continued the black paint up the floor to ceiling bookcase. We styled it with more of a “neutral Library” look than our typical accessories. We played more with texture, size and lots of books to give it that cozy library vibe. Keeping everything one color tone made it easier on the eyes and less busy, while drawing the eye up and balancing the light reflection against the black built-ins.

We kept the large pieces like the sofa, piano and draperies tonal and timeless that will grow with them over time, while bringing in some really cool, unexpected pieces like the sculptural console table and bulky coffee table made of tree roots. The final finishing details added the last bit of edge they were looking for – instead of hanging an expected piece of large art, we layered two smaller pieces in a neutral palette for texture and balanced them with an oversized vase with live branches. I think this room turned out as the perfect compromise of our clients’ styles.

journey

  • YouTube